SALMONELLOZA
(PARATYFUS)
Charakterystyka choroby
Choroba
wywoływana przez bakterie Salmonella. Jest szczególnie niebezpieczna dla
młodych osobników, wśród których może przerodzić się w epidemię dziesiątkującą
stado. Gołąb zarazić
się może na kilka sposobów poprzez:
·
zanieczyszczoną
karmę,
·
wodę,
·
przy
karmieniu młodych,
·
przez
wdychanie kurzu z zarazkami.
·
złą wentylację
gołębnika,
·
już w
jajowodzie poprzez skorupkę jaj.
Przebieg
choroby u osobników dorosłych jest zwykle powolny i długotrwały, rzadko
śmiertelny. Ptaki, które przetrwały chorobę stają się nosicielami bakterii,
stanowiąc potencjalne źródło zarażenia W czesna śmierć młodych i dorosłych wyleczyć stają
się nosicielami, więc najlepiej je wyeliminować. Salmonella jest uznawana za chorobę
jesienno-zimową, zwaną także Paratyfusem. Należy pamiętać, że salmonellozie
sprzyja ogólne osłabienie organizmu gołębia, pasożyty, stres, infekcje
wirusowe.
Objawy i Przebieg choroby
Po spożyciu bakterii salmonella
kolonizuje się ona w przewodzie pokarmowym oraz poprzez krążenie krwi do innych
organów: płuc, wątroby, śledziony, jądra, jajników, trzustki, nerek, mięśni,
oczu i stawów nóg). Symptomy są zróżnicowane w zależności od zajętego narządu:
·
U młodych gołębi:
- Mazisty zielony kał (wątroba, nerki, śledziona),
- Powolny wzrost,
- Utrata masy ciała i śmierć.
·
U dorosłych gołębi:
- Obrzęk stawów,
- Paraliż nóg i skrzydeł,
- Utrata równowagi.
„U
zwierząt występują cztery odmiany salmonellozy:
·
odmiana jelitowa – bakterie
uszkadzają śluzówkę jelita, w wyniku czego dochodzi do zaburzenia wchłaniania
substancji pokarmowych. Występuje biegunka prowadząca do wychudzenia i osłabienia
gołębia. Ptaki stają się apatyczne, siedzą skulone, z nastroszonymi piórami,
zgarbione, z opuszczonymi skrzydłami i ogonem
·
odmiana
stawowa – skutkiem uszkodzenia jelit jest przedostanie się bakterii do krwi, a
wraz z nią do wszystkich organów, w tym także do stawów. Wywołują tam zapalenie
błony stawowej – objawiające się obrzękiem stawów najczęściej na skrzydłach.
·
odmiana
organowa – kiedy bakterie salmonelli dostaną się do trzustki, wątroby, nerek,
śledziony itd. szybko doprowadzają do osłabienia organizmu gołębia. Staje się
on apatyczny, opada z sił, nierzadko towarzyszy temu dychawica.
·
odmiana
nerwowa – dochodzi do niej kiedy bakterie zaatakują układ nerwowy. Stany
zapalne, do których dochodzi w jego obrębie prowadzą do ucisku komórek
nerwowych, a w rezultacie – paraliżu, skrętu szyi, zaburzeń równowagi.”
- często zostają uszkodzone
istotne organy wewnętrzne organizmu jak nerki , jajniki lub jądra. Nieraz
doznajemy przypadki , że w naszych gołębnikach nie możemy dochować się
potomstwa. W przeważającej mierze jest to wynik uszkodzenia narządów
rozrodczych.
- Uszkodzenie głównych organów
wewnętrznych prowadzi często do trudności z przyswajaniem pokarmu , braku
apetytu , chudnięciem a w konsekwencji do śmierci gołębia.
Po stwierdzeniu salmonellozy oraz w przypadkach jej podejrzenia chore
osobniki należy konieczne poddać kuracji leczniczej . Choroba ta przyczynia się
do powstania wielu strat w zainfekowanych gołębnikach i może utrzymywać się
latami w różnym stopniu jej nasilenia . Czasami po zaleczeniu przycicha lecz
przy napotkaniu sprzyjających warunkach zewnętrznych oraz znacznym osłabieniu
organizmu gołębi może ponownie inwazyjne wybuchnąć.
LECZENIE:
W
celu rozpoczęcia kuracji antybiotykowej zaleca się analizę odchodów i narządów
gołębi poprzez wykonanie antybiogramu gdyż pozwoli to na dobranie odpowiedniego
antybiotyku do rodzaju infekcji.
PROFILAKTYKA:
·
badanie kału na obecność
Salmonelli – jesienią i na wiosnę
·
zapobieganie kontaktom ze
zdziczałymi gołębiami, drobiem, dzikim ptactwem – jako z potencjalnymi
nosicielami bakterii Salmonella
·
regularne czyszczenie gołębnika,
woliery, sprzętu oraz ich dezynfekowanie
·
odpowiednia wentylacja gołębnika –
wilgoć sprzyja infekcjom
·
higieniczne prowadzenie hodowli,
dobre odżywianie gołębi
·
przechowywanie paszy w miejscach
niedostępnych dla gryzoni
·
szczepienie



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz